Mineva dober mesec dni od izbruha pandemije novega koronavirusa in bolezni COVID-19. Odzivi držav že kažejo na potencialne zmagovalce in poražence nastale situacije. Spodaj so od +1 do -1 rangirane štiri svetovne velesile glede na njihove politične, ekonomske in javnozdravstvene obete. Kdo bo po koronakrizi na boljšem in kdo na slabšem?

 

+1: Kitajska

Kitajska je kot kaže uspela zajeziti širjenje novega koronavirusa in bolezni COVID-19. Uspelo ji je po nekoliko zakasneli, a učinkoviti državni intervenciji ter discipliniranem upoštevanju ukrepov s strani državljanov. Medtem, ko se znotraj meja življenje počasi normalizira, se Kitajska s humanitarno zunanjo politiko iz krivca za krizo uspešno rebranda v kriznega odrešitelja. Kitajske borze niso doživele hujšega padca v času epidemije, čeprav bodo verjetno tudi Kitajci občutili posledice globalne recesije, ki prihaja.

 

+0: Evropska unija (EU)

Tudi v EU nam, zahvaljujoč javnozdravstvenem sistemu in socialni državi, relativno dobro uspeva spopad z epidemijo, čeprav vrha le-te še nismo doživeli. Voditelji držav članic so bolj ali manj kompetentno odreagirali, čeprav je brezbrižnost do problema ponekod trajala predolgo. Globalnemu gospodarstvu se obeta recesija, ključno za Evropo pa bo, kako se bodo nanjo odzvale EU in države članice. Situacija že zahteva visoke javnofinančne intervencije za pomoč gospodarstvu, evropski Green New Deal pa v tem kontekstu predstavlja priložnost ne samo za preživetje, temveč hkrati še trajnostno transformacijo evropskega gospodarstva in energetskega sektorja.

 

-0: Rusija

Rusija večjih zdravstvenih težav z epidemijo nima. Imata pa težave Putin in rusko gospodarstvo. Ogroženo je sprejemanje ustavnih reform, ki bi Putine omogočile praktično dosmrtni predsedniški mandat. Še bolj je ogroženo rusko gospodarstvo, ki temelji na ceni energentov, predvsem nafte, ki pa je v zadnjih tednih strmoglavila. V primeru evropske zelene transformacije in finančnega zadolževanja za reševanje ekonomije bodo Rusi postali precej odvisni od Kitajske. Stisnjen v kot bi Putin znal tako ali drugače okrepiti svojo prisotnosti v Vzhodni Evropi.

 

-1: Združene države Amerike (ZDA)

Najslabše trenutno kaže ZDA, ki so postale glavno žarišče novih okužb in obolenj za koronavirusno boleznijo. Američani plačujejo ceno privatiziranega zdravstva in nekompetentnega političnega vodstva na federalni ravni. Če bo javnofinančna pomoč razdeljena slabo, bo po koncu javnozdravstvene krize in ob začetku recesije bogastvo še bolj skoncentrirano v rokah najbogatejših, še več delavcev pa bo pahnjenih v revščino. Širjenje epidemije in veliko novih smrtnih žrtev, politična kriza ter ekonomska obubožanost delavskega razreda bi lahko povzročili nemire v že tako skregani državi. Ogrožena je tudi legitimna izvedba predsedniških volitev novembra 2020.