Na včerajšnji seji je Svet za nacionalno varnost razglasil izredne razmere s prepovedjo vseh prireditev v zaprtih prostorih za več kot 100 ljudi in športne prireditve za več kot 500 obiskovalcev. Namen: zajezitev širjenja okužb z novim virusom COVID-19. V Sloveniji na današnji dan beležimo 25 okužb, medtem ko jih je po vsem svetu zabeleženih dobrih 114.000. Od tega si je že opomoglo več kot 64.000 okuženih, 4.027 pa je do sedaj registriranih smrti.

Spletna stran Psychology today je pred dnevi objavila članek, v katerem analizira psihološki učinek globalnega širjenja novega koronavirusa, ki se je najprej pojavil na Kitajskem. Vsa vsesplošna panika, ki nas je zagrabila glede nečesa, kar v 98 % ne ogrozi človeškega življenja, ni racionalna. Panika, pišejo, izhaja iz naše kognitivne bližnjice, ki teži k hitremu sklepanju na podlagi nepopolnih podatkov. Koronavirus ima tako hujše posledice za našo kolektivno psiho kakor za naša telesa. Panika, pravijo mnogi, je odveč.

Toda ne paničariti ne pomeni biti naiven. Četudi večini posameznikov koronavirus ne bo škodil bolj kot navadna gripa, pa predstavlja povečano število obolelih in njihovo zdravljenje pritisk na zdravstveni sistem. 5 – 10 % vseh obolelih naj bi potrebovalo intenzivno zdravstveno oskrbo, zato lahko le z omejitvijo števila okužb ostane zdravstveni sistem znotraj kapacitet za normalno funkcioniranje, opozarjajo v Mladih zdravnikih Slovenije.

Preventivni ukrepi, tako individualni kot sistemski, so edini način, da družbene posledice koronavirusa ne bodo večje, kot je to nujno. V tej luči so ukrepi Sveta za nacionalno varnost smiselni. Vsaj začasna recesija je tudi verjetno neizogibna – država je v keynesijanski maniri že pripravila milijardni finančni stimulus, s katerim bo blažila ekonomske posledice. Nekatere države pa so vsesplošno karanteno izkoristile tudi za družbeno inoviranje, predvsem na področju vzpostavitve digitaliziranega izobraževanja. V primeru poslabšanja situacije pa bomo videli, ali bo pri naših institucijah prevladala stihija ali strategija.