Lansko leto bi moralo zaznamovati dejstvo, da je beseda femicid postala ena izmed nominirank za besedo leta – če nas ob tem ni postalo močno kolektivno sram, saj za nominacijo stoji čedalje večje število smrti žensk, ki jih ne moremo preprečiti, bi nam hudo lahko postalo še ob dejstvu, da je še v naši podalpski enklavi očitno postalo zelo nevarno, neprimerno in bogokletno se oklicati za feministko in javno podpreti feminizem. Kako bomo prišli do enakosti, če ne prepoznamo neenakega in podrejenega mesta iz katerega ženske stopamo v družbo?! Pa na tujem, kako se je začelo staro novo leto? Na Hrvaškem vitezi brezmadežnega Marijinega reda vsako prvo soboto v mesecu še vedno klečijo na trgih in molijo za vrnitev pravih vrednot in za jasne vloge v odnosih: moški naj hrepenijo po spoštovanju, ženske pa po ljubezni! Ob tem je še Andrew Tate, eden najbolj uspešnih učiteljev vrnitve prave in zdrave moškosti pristal za zapahi, potem ko je premoženje ustvaril z izkoriščanjem in zlorabljanjem žensk. Nemogoče je, da je vse to povezano, kako bi le bilo – v tem podivjanem modernem svetu, ko moškim feministke ne dovolijo več, da so moški. Ali pač? 

Evangelij po Tatu

Vsi že vemo, da je Andrew Tate zaslovel tako kot večina bodočih gurujev za (samo)pomoč in analitikov velikih družbeno-političnih sprememb – udeležil se je resničnostnega šova iz katerega je bil odstranjen, po tem ko se je pojavil posnetek njegovega napada na žensko, ki se je je lotil s pasom. Od tam do milijonarja pot ni bila preveč zahtevna, kot pravi Tate – pravi moški svojega uspeha ne gradi na uspešnem opravljanju svojega dela (to je rezervirano za zgube), namesto tega se vse podredi in vrti okoli denarja. Uspeh je enako denar. Še sreča, da pravi moški živijo tukaj in zdaj, ko jim ekonomski sistem in psihološki profili naše družbe omogočata take vrste triumfa. Saj veste, najbolj važno je postati zavidanja vreden v očeh tistih, ki te opazujejo. Naključje? Niti ne. V evangeliju po Tatu navdih iščejo povprečni zagovorniki znanosti (agresija je moškim prirojena, podobno kot biološka potreba žensk, ki si iščejo najboljšega partnerja zato, ker si s tem podaljšujejo svojo možnost preživetja) in udomačeni šovinisti, ki si naglas in javno ne upajo priznati, da bi bilo živeti res dobro, če bi se jim v postelji konstantno menjavale osemnajst ali devetnajst letnice ter če bi vse ženske tega sveta končno dojele, da je njihova naloga, da so doma, rojevajo in razmišljajo predvsem o tem kako povišati ugled svojemu moškemu. In zelo pomembno – da bi vse feministke (pripadnice res skrajno neumne in bedne sorte ljudi) že enkrat utihnile.

Univerza po Tatu

Kakšno sprenevedanje si dovoljujemo, če se pretvarjamo, da njegova popularnost in teoretiziranje, ki si ga je ogledalo več milijonov ljudi (ob tem, da je bil Tate v lanskem letu ena izmed desetih najbolj pogostih iskanj na Googlu) nimata realnih učinkov in posledic? Da njegovi nauki niso vpisani v pričakovanja, odnose in travme?

V splošni kulturni sprejetosti nasilja in šovinizma, ko se glasno in pogumno kliče po vrnitvi patriarhata, so Tata kot učitelja mladih in pravih moških pomagali ustoličiti nekateri njegovi starejši prijatelji, recimo Donald Trump in Elon Musk, ki mu je po nakupu Twitterju omogočil veliko vrnitev nazaj na to omrežje, po tem ko je bil izgnan iz praktično vseh najbolj znanih mest virtualnega komuniciranja. Na Twitter se je vrnil kot žrtev cenzure, ker je samo izrazil svoje mnenje o tem, da bi ženske lahko prevzemale svoj del odgovornosti kadar so žrtve spolnega nasilja. Tako je to z mnenji v demokraciji in v svetu, ki naj bi mu zavladale ženske.

Njegovi zagovorniki, ki si poleg pogleda na ženske z njim delijo še ostala skrajna politična stališča, so pod bremeni zgodbe o cenzuri, krivici in lažeh mainstream medijev in politike, prepričani, da so oni mesije, ki lahko razblinijo matrico. Ko svojo vero razodevajo, največkrat žalijo, ponižujejo, dehumanizirajo, razpihujejo sovraštvo in odkrito napeljujejo k nasilju, ob tem pa se sklicujejo na svobodo govora in na številne podpornike, zveste slušatelje, ki si teh vsebin očitno želijo. Tate jim je – ljudski kot je – prijazno ustregel, ko je v letu 2021 ustanovil Hustlers univerzo, ki je mlade fante učila o uspehu, denarju, naložbah in ženskah. Univerza je vmes zaprla spletno stran, nauk pa ostaja in vztraja.